Ризик весняних паводків на Закарпатті (ВІДЕО)

Тепла весна не може не тішити,однак тільки не водників. Саме у цю пору ризик паводків підвищується до критичного рівня. Його підсилює тепла та дощова погода, яка наразі спостерігається в області. У зв’язку з цим в горах розпочинається танення снігу, який невдовзі наповнить закарпатські річки.

 

У зв’язку з такою синоптичною та гідрологічною ситуацією є всі підстави очікувати можливі локальні паводки, зазначають у Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса. На Закарпатті ще добре пам’ятають грудневий паводок минулого року, особливо у селі Вільхівка, Іршавського району, і не тільки. Це приклад того, як потрібно вчасно готуватись до непередбачуваних загроз водної стихії, наголошує очільник управління.

Цього року управлінням обстежило всі річки, в результаті чого водниками було підготовлено та направлено до Кабміну більше 80-ти об’єктів, які підлягають реконструкції. Загальна сума аварійно-відновлювальних робіт склала близько 165 млн. грн. Також цього року бюджетом виділено 25,5 млн. грн. на програму протипаводкового захисту.

Однак ні в першому, ні в другому випадку коштів область поки що не отримала, а фінансування обласного бюджету може покривати тільки заборгованість за попередній рік. Та природа, на відміну від людей, коштів не чекатиме тож тут важливо якнайшвидше приступити до робіт, наголошують водники.

clipnews