Затверджений перспективний план Закарпатської області оприлюднив Кабмін

На порталі Уряду опубліковано розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження перспективного плану формування територій громад Закарпатської області.

 

 Майже усі аргументи Закарпатської ОДА були враховані у повній мірі.

 Цей план є збалансованим.

 При формуванні спроможних ОТГ – передусім враховували думку громад, їхні аргументи. Особисто я провів багато зустрічей. Люди приїжджали із різних районів, спілкувалися багато годин. Усіх почули та дослухалися до волевиявлення громад.

 Головне на що ми звертали увагу під час формування ОТГ – бажання самих мешканців об’єднуватися на базі спроможних населених пунктів. Щоб утворені громади були успішними і могли розвиватися, дуже важливий їхній економічний потенціал.

 В основі була Методика формування спроможних громад. Усі громади області мають високий і середній рівень спроможності, жодної ОТГ із низьким рівнем.

 Тому, нарешті, незважаючи на багаторічне гальмування формування спроможних ОТГ в області, цей процес запустили і наразі у нас є 64 ОТГ!

Олексій Петров

Керівник Закарпатської ОДА

 

За словами експерта з децентралізації Олега Лукші, затверджений нині план відсотків на 5 відрізняється від поданого облдержадміністрацією.

“Йдеться про те, що зникла кудись Вишківська ОТГ, до речі, селищна, яка розташована за Тисою в окремій долині. Тепер вже її немає як Вишківської. Натомість з’явилася Золотарівська ОТГ”.

 

Також не були враховані побажання ракошинської громади, які були проти ОТГ із центром у Великих Лучках. Жнятинці бажали приєднатися до Мукачівської ОТГ. А от Доробратово своєї мети досягли: село більше не буде іршавським.

Після затвердження Кабміном перспективного плану створення ОТГ на Закарпатті знову активізувати протести – місцеві кажуть, що Київ до них не дослуховується.

clipnews